Czerwiec się skończył, zaczęły się długo oczekiwane nie tylko przez  dzieci wakacje. W ogrodzie mam pełno pracy. Po dwudniowych opadach, a raczej ulewnych deszczach wyrosło pełno chwastów. Trzeba zabrać się do pracy, bo za chwilę nie będzie to ogródek warzywny, tylko ogródek chwastowy.

Na rabacie ogrodowej z truskawkami sezon w pełni. Czas na zrobienie konfitur truskawkowych, które uwielbia mój starszy synek. Jak co roku zrobię kruszon truskawkowy, który jest doskonały na letnie, weczorne kolacje w ogrodzie.

Oto przepis mojej babci na kruszon truskawkowy.

  • 30 dag truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • butelka białego wina

Truskawki włożyc do szklanej wazy lub szerokiego dzbanka, przesypać cukrem. Do rozmrożonych wlać połowę wina, szczelnie przykryć i odstawić na conajmniej 2 godziny Truskawkido lodówki. Przed podaniem wlać resztę wina i 0,5 l wody mineralnej.

A drugi przepis zaczerpnięty z dziennika kulinarnego babuni. Gorąco polecam. A oto…

Torcik truskawkowy

  • 20 dag mąki
  • 1 dag margaryny
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki wody
  • ok 50 dag truskawek
  • 15 dag sera
  • jajko
  • łyżka cukru
  • cukier waniliowy

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać sól, wodę. Zarobić ciasto i zlepić razem. Rozwałkować cienki placek i ułożyć w tortownicy ok. 30cm średnicy. Tortotruskawki_500wnicę natłuścić ,lub opruszyć mąką. Brzeg ciasta przylepić mocniej. Ułożyć umyte truskawki, jedna obok drugiej. Zmiksować ser z jajkiem i cukrem. Zalać truskawki. Wstawić do gorącego piekarnika. Najlepszy jest gorący, posypany cukrem pudrem.